Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οπλοστάσιο του Κρεμλίνου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οπλοστάσιο του Κρεμλίνου
Оружейная палата
Χάρτης
Είδοςστρατιωτικό μουσείο, εθνικό μουσείο, κτήριο, μουσείο και ορόσημο
ΑρχιτεκτονικήΝεοβυζαντινός ρυθμός και νεορωσική αρχιτεκτονική
Γεωγραφικές συντεταγμένες55°44′58″N 37°36′48″E
Διοικητική υπαγωγήTverskoy District
ΤοποθεσίαΚρεμλίνο
ΧώραΡωσία
Έναρξη κατασκευής1806
Ολοκλήρωση1581
ΙδιοκτήτηςΚυβέρνηση της Ρωσίας
ΑρχιτέκτοναςΚονσταντίν Τον
Προστασίαμνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς στη Ρωσία[1]
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα
Να μη συγχέεται με την Οπλοθήκη του Κρεμλίνου (Kremlin Arsenal).

To Οπλοστάσιο του Κρεμλίνου (ρωσικά: Оружейная палата‎‎, αγγλ.: Kremlin Armoury) είναι ένα από τα παλαιότερα μουσεία της Μόσχας, μέρος των Μουσείων του Κρεμλίνου της Μόσχας.

Εσωτερικό του Οπλοστάσιου του Κρεμλίνου.
Περσικά όπλα και πανοπλίες στο μουσείο οπλισμού του Κρεμλίνου.

Το οπλοστάσιο κατασκευάστηκε το 1508, ως μέρος που εξυπηρετούσε τις στρατιωτικές ανάγκες του Κρεμλίνου. Μέχρι τη μεταφορά της Αυλής στην Αγία Πετρούπολη, το Οπλοστάσιο ήταν υπεύθυνο για την παραγωγή, την αγορά και την αποθήκευση όπλων, κοσμημάτων και διαφόρων ειδών οικιακής χρήσης των τσάρων και τιμαλφών, που είχαν λαφυραγωγηθεί από τις κατεχόμενες χώρες. Εκεί εργάζονταν οι καλύτεροι Μοσχοβίτες οπλουργοί (οι αδερφοί Βιάτκιν), κοσμηματοπώλες (Γαβρίλα Οβντοκίμοφ) και ζωγράφοι (Σίμον Ουσάκοφ). Το 1640 και το 1683 άνοιξαν τα εργαστήρια εικονογράφησης και ζωγραφικής, όπου μπορούσαν να παραδοθούν μαθήματα ζωγραφικής και χειροτεχνίας. Το 1700 το Οπλοστάσιο εμπλουτίστηκε με τους θησαυρούς των χρυσών και αργυρών θαλάμων των Ρώσων τσάρων.

Το 1711 ο Πέτρος Α΄ ο Μέγας μετέφερε την πλειοψηφία των μαστόρων στη νέα του πρωτεύουσα, την Αγία Πετρούπολη. Μετά από 15 χρόνια το Οπλοστάσιο συγχωνεύτηκε με την Αυλή του Ταμείου (το παλαιότερο αποθετήριο των βασιλικών θησαυρών), του Θησαυροφυλακίου του Σταύλου (υπεύθυνο για την αποθήκευση ιμάντων και αμαξών) και το Δωμάτιο των Μαστόρων (υπεύθυνο για το ράψιμο ρούχων και κλινοσκεπασμάτων για τους τσάρους). Μετά από αυτό, το Οπλοστάσιο μετονομάστηκε σε Δωμάτιο Όπλων και Μαστόρων. Ο Αλέξανδρος Α' της Ρωσίας όρισε το Οπλοστάσιο ως το πρώτο δημόσιο μουσείο [2] στη Μόσχα το 1806, αλλά οι συλλογές άνοιξαν στο κοινό μόνο επτά χρόνια αργότερα.

Δέκα από τα 44 σωζόμενα αυτοκρατορικά πασχαλινά αυγά Φαμπερζέ εκτίθενται στο Μουσείο Οπλοστάσιου. [3] Μετά τη Ρωσική Επανάσταση, τα ανάκτορα της αυτοκρατορικής οικογένειας λεηλατήθηκαν και οι θησαυροί τους μεταφέρθηκαν στο Οπλοστάσιο του Κρεμλίνου με εντολή του Βλαντιμίρ Λένιν. [3]

Αποθετήριο Ρωσικών Διαμαντιών

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτός από το Οπλοστάσιο/Μουσείο, το Οπλοστάσιο του Κρεμλίνου φιλοξενεί επίσης το Ρωσικό Αποθετήριο Διαμαντιών. Διαθέτει μοναδικές συλλογές ρωσικών, δυτικοευρωπαϊκών και ανατολικών εφαρμοσμένων τεχνών, που καλύπτουν την περίοδο από τον 5ο έως τον 20ο αι.

  1. «Постановление Совета Министров РСФСР № 1327 от 30.08.1960».
  2. «About The Kremlin Armoury Museum [In English]». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Απριλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2023. 
  3. 3,0 3,1 «Faberge Eggs – the fate of the eggs». Pbs.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 26 Μαρτίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Kremlin Armoury στο Wikimedia Commons